Probabil ati observat ca merele sunt deja domnitoarele pietelor si magazinelor, in plina splendoare si aroma. Sunt sanatoase, gustoase, disponibile la preturi decente si foarte versatile.  
Oricare soi ati prefera, merele sunt delicioase atat crude, cat si coapte, facute compot, placinta, budinca si in orice fel va imbie imaginatia proprie sa le preparati.
Iata cam la ce ne-am gandit noi pentru merele din panerul vostru!

PLACINTA CU MERE
Cel mai cunoscut si indragit mod de a consuma merele, fara indoiala. Totusi, si placinta aceasta cu mere cunoaste extrem de multe variante si versiuni. Cele mai bune, credem noi, sunt acestea:
- placinta cu aluat fraged
- placinta in foietaj (nota zece pentru ideea de "impletitura"!)
- placinta in aluat pufos
- placinta "rulou" 
- placinta "americana" 
- placinta  "adanca" (iubim versiunea propusa de Laura, atat pentru bogatia umpluturii, cat si si pentru sosul divin!)


PLACINTA CU ACOPERIS PUFOS
Aceasta este o "gaselnita" delicioasa, care imbina texturi si arome intr-un mod tare creativ. 
Se prepara aluatul placintei cu aluat pufos de mai sus si merele cubulete ca pentru cobbler-ul de mai jos (doar ca nu se lasa sa se inmoaie prea mult)
Aluatul se da la cuptor si, in ultimele zece minute de coacere, se acopera cu merele cubulete, apoi cu o folie de aluminiu si se da la cuptor pentru 10 minute. Se scoate si se lasa sa se raceasca cca. 20 minute. Dupa aceste 20 minute, se prepara "acoperisul"
Pentru acoperis se bat 300 ml frisca lichida cu un plic de intaritor de frisca si un plic de zahar vanilat, apoi se adauga 100g branza dulce cremoasa, coaja rasa de la o jumatate de lamaie si o jumatate de portocala. Se topesc 2 pliculete de gelatina in zeama de la o lamaie si o portocala, impreuna cu o lingura de zahar pudra si o lingura-doua de apa  - intr-un ibric, pe ochiul cel mai mic, la cea mai mica flacara. Mixul de gelatina se lasa putin sa se racoreasca (fara a se intari!) si se incorporeaza in amestecul de frisca. Se lasa max. 10 minute la rece, pana se va fi racit de tot placintica, apoi se toarna crema peste placinta si se niveleaza usor.
Se da tava in intregime la frigider minimum 3 ore.
PS - daca tava de placinta este mai mare, puteti prepara crema in cantitate mai mare (o data si jumatate sau dublul cantitatilor), cat sa iasa un acoperis gros de minimum 2 degete.

Se consuma rece, eventual pudrat cu scortisoara sau decorat cu felii foarte subtiri si rasucite de citrice.
 


APPLE COBBLER
 Aceasta prajitura este traditionala in SUA si marea Britanie si se face destul de usor. In principiu, "cobbler"-ul presupune fructe taiate bucati si inmuiate in cuptor, apoi combinate cu o crusta crocanta si indulcita dupa gust. Va vom prezenta doua variatiuni pe aceeasi tema (faceti cum va suna mai apetisant).

Ingrediente:
"Umplutura":
6 mere marisoare
3 linguri de zahar
2 linguri de unt moale
sucul si coaja unei lamai
scortisoara (un varf de cutit)
un plic de zahar vanilat
putin cardamom (optional)
Crusta:
120g faina
o jumatate de plic de praf de copt
un varf de cutit de sare
un ou
2 linguri zahar
cateva linguri de lapte (intre  3 si 5, in functie de cum iese compozitia)
un sfert de pachet de de unt (nesarat - daca nu aveti, renuntati la sarea de mai sus) - rece, taiat cubulete.
3-4 linguri zahar brun, tos

Preparare:
Merele se curata de coaja, se taie bucatele (cubulete), se amesteca intr-un bol cu zaharul, aromele, untul, sucul si coaja de lamaie. 
Se aprinde cuptorul si se incinge bine.
Intr-o tava se pune compozitia de mar, se distribuie uniform, se acopera tava cu folie de aluminiu si se da la cuptor. Se lasa cca 25-30 minute, la foc mic,  pana se inmoaie fructele.
Cand merele sunt gata, se trece la prepararea crustei: se cerne faina impreuna cu sarea si praful de copt, se amesteca untul cubulete, se amesteca cu mana, apoi se adauga pe rand cele 2 linguri de zahar. Separat se amesteca oul cu 3 linguri de lapte si se bat bine, apoi se incorporeaza in coca si se omogenizeaza. Se mai adauga atata lapte cat sa iasa aluatul molcut ( cat sa curga din lingura).
Se scot merele de la cuptor si se inlatura folia. Se aduga aluatul cu lingura, neuniform, ca galustele in ciorba. Nu trebuie sa se acopere toata suprafata, e bine sa lasati si spatii intre portiunile de aluat, ca el oricum se mai intinde si mai creste singur. Se imprastie zaharul brun pe deasupra.
Se da la cuptor cca o jumatate de ora si se face testul scobitorii pentru a se verifica daca este gata.

Se poate servi ca atare (portiile se pun cu lingura, din tava, fara a se taia), pudrat cu zahar sau acoperit cu o cupa de inghetata de vanilie sau alaturi de o cafea tare sau un pahar cu lapte.

Cealalta varianta presupune coacerea in acelasi mod a merelor, insa aluatul nu trebuie sa mai fie "molcut" si se coace individual, in boluri termorezistente (ramekins), acoperite cu hartie de copt. Dupa ce se pune aluatul in boluri (umplute pe jumatate), se face o adancitura un mijloc si se pune cate o nuca mare pentru a pastra "craterul". Se dau bolurile la cuptor pana compozitia devine crocanta, apoi se scot, se lasa putin la racit, se scoate crusta din boluri si se umple inainte de servire cu mar din tava. Tot inainte de servire, se prepara un amestec de biscuite zdrobit (nu pisat) cu zaharul brun si se acopera crustele umplute. Daca s-au racit intre timp, cobblerele se pun putin la cuptorul cu microunde. La fel, se recomanda sa le consumati cu o cupa de inghetata deasupra. Idee de decor: cobblerul se pune pe o farfurie intinsa, se incalzeste, se pudreaza cu scortisoara (inclusiv pe farfurie), se traseaza linii incrucisate cu sirop (topping) de caramel si apoi se pune cupa de inghetata. Arata splendid, dar trebuie consumat imediat!


COMPOT DE MERE 
Noi va propunem un compot super aromat, bun atat rece, cat si cald. 

Ingrediente:

1 kg mere
7-9 linguri de zahar (dupa gust si dupa dulceata merelor) 
coaja si zeama de la o jumatate de lamaie
3-4 cuisoare
un bat mic de scortisoara
2-3 stelute de anason (anason stelat)
2,5 - 3 L apa (in functie de cat de concentrat il doriti)

Preparare:
Se pun la fiert, la foc mic, apa, zaharul si lamaia pana se topeste zaharul. Merele se curata de coaja si se taie cuburi, apoi se adauga si ele in apa, impreuna cu mirodeniile. Se lasa pe foc pana cand merele se inmoaie putintel. Se consuma si cald si rece, cum doriti.
Pont
: daca folositi fructele in diferite preparate si nu aveti ce face cu siropul, il puteti congela sub forma de cuburi, care merg de minune in punci sau cocktailuri (cu vodka si suc de mere, cu limoncello, sfaramate in frozen martini, sau impreuna cu jagermeister si suc de mere).


BREAD PUDDING CU MERE

Ingrediente:
"Pudding"ul"
Paine (de care vreti, inclusiv japoneze sau cornuri)
Daca aveti, cozonac (in total, produse de panificatie de cca 700-750 g)
3 oua
250 ml lapte
un pumn-doi de stafide tinute in rom sau orice alcool dulceag
3 plicuri zahar vanilat
un pahar de smantana (cca 200 ml)
scortisoara
un praf de sare

"Umplutura"
Mere ca pentru cobbler (mai sus) - numai ca trebuie sa folositi numai 1 lingura zahar, nu 3.

Sos: 400 ml lapte, 2 galbenusuri, o lingurita unt, 4 plicuri zahar vanilat (macar unul sa fie "vanilie bourbon"), 2 lingurite amidon.

Preparare:
Painea si celelalte produse de panificatie se rup bucati (mai mari, mai mici, haotice) si se pun intr-un bol.
Se incinge cuptorul si se pregatesc tavite ca pentru chec/ cozonac. (Puteti face si in forme termorezistente pentru budinca, doar sa puteti felia produsul finit).
Se amesteca laptele, smantana, galbenusurile celor 3 oua, zaharul, zaharul vanilat, sarea si scortisoara. Cand s-au omogenizat, se pun peste paine si se amesteca bine, pana painea absoarbe bine din compozitia rezultata. Se inglobeaza cele 3 albusuri, batute spuma si se pune totul in tavitele de copt, care se baga la cuptor. In cca. 25-30 minute ar trebui sa fie gata "pudding"-ul.
Acesta se lasa sa se raceasca putin, apoi se feliaza.
Intre timp se prepara merele ca pentru cobbler (se baga la cuptor dupa ce scoateti pudding-ul).
Cat stau merele la cuptor, amestecati toate ingredientele pentru sos intr-o craticioara cu fundul gros, pe ochi mic.
Se amesteca din cand in cand si se scade pana se ingroasa putin. Apoi se opreste focul si se amesteca din cand in cand pentru a nu face pojghita in timp ce se raceste.
Se pune cca 3/4 de ceasca de sos pe o farfurie plata. Se aseaza feliile de pudding in forma de floare (sau cum vreti voi) si, in mijloc, se pune cam un polonic de mere calde. Se pudreaza cu scortisoara si se serveste asa, cald.
Ponturi: daca nu vreti cu sos, nu e nicio problema, tot delicios iese. Puteti pune o cupa de inghetata de vanilie peste mere, in loc de sos (sau sub mere, sau cum vreti).
Merge sa insotiti desertul acesta ciudatel cu o cafea tare.


MERE CARAMELIZATE


Ingrediente

6-7 mere
3 lingurite margarina
o cana zahar (brun + alb, daca aveti)
2 plicuri zahar vanilat
o cana de nuci, alune, migdale, fistic, arahide, caju -  oricare dintre ele sau in combinatii.

Fierbeti apa intr-o oala. Cand clocoteste, introduceti merele intregi (cu coaja cu tot) pentru maximum un minut, pe rand.
Merele se scot si se lasa la uscat pe un servet.
Nucile se curata de coaja (daca e cazul) si se toaca marunt
Intr-un vas cu fundul gros, pe ochi mic, se topeste zaharul impreuna cu zaharul vanilat si cu margarina. Se amesteca incontinuu pana devine o pasta lipicioasa de caramel. Merele se trec pe rand prin caramel si se ung pe toate partile, apoi se tavalesc prin nuci.
Atentie! Pentru manevrarea merelor date prin caramel, folositi o lingura metalica, racita in apa, asa incat sa nu se lipeasca prea mult caramel de ea. Sub nicio forma sa nu va scapati caramel pe piele, cauzeaza arsuri urate!
Dupa ce terminati si cu nucile, puneti merele pe o farfurie (de sticla sau portelan), intinsa si umezita cu putina apa rece. Merele se servesc dupa racire - fie intregi, fie feliate.
Pont: unele persoane sar peste introducerea in apa fiarta si le prepara crude, insa sunt mai usor de portionat si mancat daca le pregatiti cum am sugerat mai sus. Puteti incerca ambele variante si ne ziceti cum va plac mai mult!

MERE TARTINABILE:
Aceasta va avertizam ca este o inventie a autorului acestui articol! :)
Se iau merele, 5-6 la numar, se curata de coaja si se taie cubulete mici-mici.
Se incinge unt (cam o lingura mare) intr-o tigaie/craticioara teflonata si se adauga merele. Se amesteca din cand in cand si se adauga miere (3-4 linguri), ghimbir maruntit - un sfert de lingurita (sau praf - un varf de cutit), scortisoara (un varf de cutit), cardamom (un varf de cutit), 2-3 cuisoare pisate si susan putin prajit in prealabil (2 linguri). Se tot amesteca pana cubuletele devin moi si lasa putin sos (da nu lasa, adaugati-le putina apa). La final, adaugati o lingura de unt de arahide si, daca vreti, migdale sau alune de padure maruntite.
Cu nebunia asta puteti umple clatite, paine proaspata sau, cel mai bine, rondele de grau sau orez expandat - la micul dejun nici ca va mai trebuie altceva! (rondele gasiti la maximum 2 - 2,5 lei pachetul in supermarketuri, hipermarketuri sau la buticurile de produse naturiste).
Atentie! Nu exagerati cu mirodeniile, fiindca nu veti mai simti nimic din parfumul fructelor, dulceata mierii sau savoarea susanului. Sunteti liberi sa excludeti din lista orice mirodenie care vi se pare prea puternica sau neprietenoasa si, daca gasiti si alte combinatii inedite, spuneti-ne si noua!

MERE UMPLUTE
Am lasat la urma o reteta minunata, o delicatesa, care suna poate pretentios, dar care isi are radacinile in gastronomia traditionala romaneasca. Cas, oua, unt, cascaval, ciuperci, smantana - cam asa suna. Gasiti aici reteta, am publicat-o acum ceva vreme, dar voiam sa v-o amintim, fiindca pe noi ne-a incantat si e pacat sa o lasam sa stea intr-un coltisor al site-ului, ascunsa de ochii unor gurmanzi ca dumneavoastra.


Pofta buna si spor la experimentat cu minunatele mere!
 

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto
  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 31 octombrie 2010

    Imi plac f. mult strudelele cu mere,placinta cu mere,merele coapte si umplute...sunt delicioase si usor de preparat .

  • Catalina

    Catalina (Chef de cuisine) , 26 septembrie 2010

    Sunt super retetele, cred ca le voi incerca pe toate... mii de multumiri

  • Laura Iacob

    Laura Iacob (Chef de cuisine) , 24 septembrie 2010

    Vai, sunt delicioasele retetele propuse de voi, mai ales ca le poti prepara oricand, sunt mereu mere pe piata. Abia astept sa fac bread pudding. Pare sa fie delicioase si usor de preparat. Ce sa mai, sunt foarte incantata. :)