Quinoa este una dintre putinele surse "complete" de proteine vegetale, ce contine toti cei 9 amino acizi esentiali.

Originara din America de Sud, quinoa a fost cosumata timp de mii de ani de incasi si de urmasii lor. Insa, abia in urma cu cativa ani a devenit un trend ca aceasta "cereala" sa fie inclusa in dietele oamenilor din mediul urban, ca o alternativa la orez, couscous sau bulgur. 

De aceea, quinoa pare sa fi aparut din senin, ca un moft trecator si invaluit in mister. 

Iata 5 lucruri interesante despre quinoa, care sa mai clarifice un pic lucrurile:
 
Quinoa nu este o cereala 

Multi spune despre quinoa ca ar fi o cereala, dar este cat se poate de fals. De fapt, este vorba despre semintele unei plante ce se inrudeste cu spanacul si sfecla. 
 
De aceea, quinoa nu contine gluten, iar frunzele sunt si ele comestibile.

In acelasi timp, chiar daca "nebunia" cu quinoa a luat amploare abia in nii trecuti, valoarea ei nutritionala a fost recunoscuta inca din 1955, cand intr-un studiu stiintific despre plantele din Anzi, au fost scrise urmatoarele: 
 
"In timp ce niciun aliment nu contine de unul singur toti nutrientii necesari sustinerii vietii, quinoa se apropie destul de mult. Acest lucru se datoreaza faptului ca semintele de quinoa contin toti cei 9 amino acizi esentiali, ce nu pot fi produsi de corpul uman si pot fi luati doar din mancare."
 
Exista peste 100 de tipuri de quinoa 

In prezent se cunosc peste 120 de tipuri de quinoa. Cea mai populara si comercializata este cea quinoa alba. Insa, exista si quinoa neagra si rosie.

Quinoa alba este folosita de cele mai multe ori in mancaruri similare cu pilaful, pe cand varianta rosie este mai folosita in salate, pentru ca se pastreaza mai bine dupa ce este gatita.

Quinoa neagra are un gust mai dulce si aromat, asa ca este folosita cu precadere la prepararea deserturilor.
 
De ce apare o dunga alba pe bobitele de quinoa?

Atunci cand este gatita, quinoa capata un aspect transparent, cu o dunga alba. Uneori aceasta dunga se separa de restul bobitei si au existat cazuri in care oamenii mai putin familiari cu acest tip de mancare au crezut ca este vorba de niste viermisori. De fapt, este vorba despre embrionul din seminte, care are tendinta de a se separa atunci cand quinoa este preparata.

Quinoa contine de doua ori mai multe fibre ca orice alta cereala

Fibrele sunt bune pentru sistemul digestiv, pentru prevenirea aparitiei bolilor cardio-vasculare si a diabetului. De asemenea, fibrele scad nivelul de colesterol si glucoza din sange si previn aparitia hemoroizilor.

Ei bine, daca pana acum cerealele erau laudate ca fiind o sursa excelenta de fibre, aflati ca semintele de quinoa au de doua ori mai multe fibre.

Buna pentru raceli si oase

Pe langa continutul ridicat de proteine, quinoa mai are si cantitati semnificative de magneziu si fier. Ambele minerale intaresc sistemul imunitar si oasele. 

Iata si cateva retete cu quinoa:

Piept de pui Chili Piper de Cayenne cu garnitura de quinoa
Salata de quinoa
Sarmalute in foi de vita cu carne si quinoa
Salata exotica de quinoa cu avocado si mango
Quinoa cu legume
Quinoa Energy Bars
Dovlecei umpluti cu quinoa si linte


Sursa foto: babble.com
S
ursa articol: huffingtonpost.com

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto
  • Fara foto

    Alex Alexinho, 22 noiembrie 2015

    unde putem gasii de cumparat si eventual de plantat si cultivat aceasta planta?