Cum pregătim fructele pentru iarnă?

Nu putem spune că iarna este anotimpul nostru preferat.

Cum pregătim fructele pentru iarnă?

Nu ne deranjează foarte tare frigul, eventual ne mai punem un fular, nici zăpada, sunt momente când e foarte frumoasă, dar cel mai tare şi cel mai tare ne supără lipsa fructelor noastre preferate. Da, sigur, găsim şi ne plac citricele sau bananele, dar unde sunt căpşunile, zmeura sau prunele?

 

Nu e cazul totuşi să ne impacientăm, ci mai de grabă să spunem un mare “mulţumesc” gemurilor, dulceţurilor şi compoturilor. Căci doar aşa ne bucurăm de fructele noastre preferate şi iarna. E adevărat, mai nou găsim prin supermarketuri cireşe în decembrie, dar sunt importate. Asta înseamnă că au bătut cale lungă până la noi şi probabil că şi-au pierdut tot ce era mai bun la ele: valoarea nutriţională. Aşa că ne întoarcem la borcanele din cămară. De cum apar, punem cu grijă la păstrare toate fructele posibile!

 

Pe unele le transformăm în dulceţuri: de afine, de mure sau de caise şi piersici cu lavandă.

 

Pe unele le facem gem: de prune, de corcoduşe sau de zmeură.

 

Pe unele le servim în compot: de cireşe, de gutui sau de mere.

 

Pe unele le îngheţăm, ca să ne surprindem musafirii cu plăcinte cu fructe în mijlocul iernii. Prin îngheţare nu îşi pierd gustul sau beneficiile. Iată nişte mici trucuri pe care le puteţi folosi:

 

În primul rând toate fructele trebuie să fie coapte, spălate bine şi uscate înainte de îngheţare.

 

Merele sau perele trebuie curăţate, decojite şi tăiate felii şi stropite cu suc de lămâie ca să nu se înnegrească.
Piersicile trebuie tăiate în două, iar sâmburele aruncat.
Fructele de pădure (zmeura, afinele) se congelează întregi.
Cireşele trebuie curăţate de sâmbure.
Pepenele se poate tăia cubuleţe.

 

Prima oară puneţi fructele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. (o tavă sau un vas care să vă încapă în congelator) Aveţi grijă să fie cât mai răsfirate şi să nu se atingă prea mult una de alta. Le daţi la congelator aproximativ două ore, până îngheaţă, iar apoi le transferaţi în pungi de plastic. Acestea trebuie închise ermetic. Fructele îngheţate pot rezista la congelator până la un an.

 

Iar acum nu mai aveţi nicio scuză! Aşteptăm invitaţia la o tartă cu caise în decembrie!
 
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise