Nu putem spune că iarna este anotimpul nostru preferat.

Nu ne deranjează foarte tare frigul, eventual ne mai punem un fular, nici zăpada, sunt momente când e foarte frumoasă, dar cel mai tare şi cel mai tare ne supără lipsa fructelor noastre preferate. Da, sigur, găsim şi ne plac citricele sau bananele, dar unde sunt căpşunile, zmeura sau prunele?
 
Nu e cazul totuşi să ne impacientăm, ci mai de grabă să spunem un mare “mulţumesc” gemurilor, dulceţurilor şi compoturilor. Căci doar aşa ne bucurăm de fructele noastre preferate şi iarna. E adevărat, mai nou găsim prin supermarketuri  cireşe în decembrie, dar sunt importate. Asta înseamnă că au bătut cale lungă până la noi şi probabil că şi-au pierdut tot ce era mai bun la ele: valoarea nutriţională. Aşa că ne întoarcem la borcanele din cămară. De cum apar, punem cu grijă la păstrare toate fructele posibile!
 
Pe unele le transformăm în dulceţuri: de afine, de mure sau de caise şi piersici cu lavandă.
 
Pe unele le facem gem: de prune, de corcoduşe sau de zmeură.
 
Pe unele le servim în compot: de cireşe, de gutui sau de mere.
 
Pe unele le îngheţăm, ca să ne surprindem musafirii cu plăcinte cu fructe în mijlocul iernii. Prin îngheţare nu îşi pierd gustul sau beneficiile. Iată nişte mici trucuri pe care le puteţi folosi:
 
În primul rând toate fructele trebuie să fie coapte, spălate bine şi uscate înainte de îngheţare.
 
Merele sau perele trebuie curăţate, decojite şi tăiate felii şi stropite cu suc de lămâie ca să nu se înnegrească.
Piersicile trebuie tăiate în două, iar sâmburele aruncat.
Fructele de pădure (zmeura, afinele) se congelează întregi.
Cireşele trebuie curăţate de sâmbure.
Pepenele se poate tăia cubuleţe.
 
Prima oară puneţi fructele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. (o tavă sau un vas care să vă încapă în congelator) Aveţi grijă să fie cât mai răsfirate şi să nu se atingă prea mult una de alta. Le daţi la congelator aproximativ două ore, până îngheaţă, iar apoi le transferaţi în pungi de plastic. Acestea trebuie închise ermetic. Fructele îngheţate pot rezista la congelator până la un an.
 
Iar acum nu mai aveţi nicio scuză! Aşteptăm invitaţia la o tartă cu caise în decembrie!
 

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Mihai Moldovan, 22 februarie 2014

    f.b

  • Fara foto

    kok miori, 30 septembrie 2013

    Interesanta idea de congelare

  • Fara foto

    Crangasu Adriana, 30 septembrie 2013

    eu va invit cu draga inima la o tarta cu vixine in orice zi a anului

  • Fara foto

    Nicolescu Elena, 16 iulie 2013

    N-am stiut ca pepenele se congeleaza! Bunicii mei luau un pepene usor copt/nu trecut sau f.cop/si-l bagau intr-un lapte de ipsos pe toata suprafata, il scoteu si-l tineauintr-o plasa sa se usuce ipsosul pe coaja apoi il agatau intr-un loc uscat. Se mentinea pana la Craciun sau Anul Nou.

  • Fara foto

    Bratu Elisabeta, 16 iulie 2013

    este metoda pe care o folosesc si eu pentru inghetare si este foarte buna.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 august 2012

    Un articol foarte instructiv !

  • Fara foto

    alona (Chef de cuisine) , 24 august 2012

    Multumesc pentru informatia pretioasa . Asi vea sa stiu cum sa uscam ciresele dupa spalare si dupa ce am scos sâmburele ?