Zacusca este unul dintre cele mai populare preparate din bucataria romaneasca de toamna si nu ar trebui sa lipseasca din nicio camara.

Aceasta mancare de legume este originara din Balcani, iar denumirea de zacusca vine din slava (закуска, zakuska), in traducere libera inseamnand "gustare" / "aperitiv".

De asemenea, gustul bun al acestui preparat se regaseste si in radacina slava "kus", care inseamna gustos.

Pentru perpararea variantei clasice, ingredientele principale sunt vinetele coapte, gogosarii copti si ceapa, dar in timp au aparut foarte multe alte versiuni, dupa cum o sa vedeti in cele 10 retete delicioase prezentate mai jos.
 

In aceasta perioada a anului, a devenit o traditie ca gospodinele sa pregateasca zacusca. Avand in vedere ca este gatita in cantitati mari, uneori intreaga familie ia parte la procesul de pregatire a zacustei - unii fac cumparaturile si aleg cele mai bune ingrediente, altii ajuta la curatare si la coacere, iar gospodina este, de obicei, cea care supravegheaza demersul lucrurilor.

De aceea, iata la ce trebuie sa fiti atente cand pregatiti zacusca: 

- Foarte important este ca oala pentru fierberea zacustei sa fie destul de incapatoare si sa nu favorizeze lipirea. Este recomandat ca focul sa fie dat incet si sa se amestece constant. Daca vreti sa evitati acest lucru, puteti sa bagati oala cu legume la cuptor. 

- Tineti minte, ca in zacusca nu se pune deloc apa. Legumele trebuie sa fiarba in suc propriu. Daca adaugati apa, nu veti face decat sa diluati gustul. 

- Dupa ce ati copt ardeii, pentru a se curata mai repede, puneti-i intr-un vas acoperit cu un strat de sare grunjoasa intre ei. Sarea va face ca pielita sa se desfaca mai usor de pe ei.

- Doua ingrediente de care nu trebuie sa nu uitati niciodata: frunzele de dafin si piperul negru boabe. De asemenea, se mai pot pune si ciuperci pentru un gust mai aromat si mai multa consistenta.
 
- Zacusca este fiarta atunci cand uleiul iese la suprafata. Insa, daca ati adaugat ulei in compozitie, tineti minte ca va dura mai mult timp pana cand acesta va iesi la suprafata.
 
- Pe fundul cratitei in care fierbeti borcanele trebuie pus un prosop, la fel si intre borcane, pentru ca acestea sa nu se crape cand se ating.

Iata si 10 retete delicioase de zacusca:

1. Zacusca cu vinete



2. Zacusca de fasole 



3. Zacusca de dovleac 



4. Zacusca de ardei 



5. Zacusca de hribi



6. Zacusca picanta cu vinete



7. Zacusca raw (fara foc)



8. Zacusca cu ghebe si ceapa coapta



9. Zacusca de peste 



10. Zacusca cu mere 



Sursa foto: jocooks.com

Recomandari electrocasnice

Caserola vidare 2.366 L

- 20 %
199.99 lei
159.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto
  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 21 august 2015

    Eu cred ca fiecare gospodina isi are propria reteta de zacusca si cel mai des se intimpla ca aceasta sa fie un fel de...mostenire de familie, de la bunica sau de la mama....! Ne-ati aratat 10 retete minunate , care pot fi incercate, dar nu sunt de acord cu ce ati scris la un moment dat :".. - Doua ingrediente de care nu TREBUIE sa nu uitati niciodata: frunzele de dafin si piperul negru boabe.." . Eu NU pun niciodata foi de dafin in zacusca...