Zacusca este unul dintre cele mai populare preparate din bucataria romaneasca de toamna si nu ar trebui sa lipseasca din nicio camara. Aceasta mancare de legume este originara din Balcani, iar denumirea de zacusca vine din slava (закуска, zakuska), in traducere libera inseamnand "gustare" / "aperitiv". De asemenea, gustul bun al acestui preparat se regaseste si in radacina slava "kus", care inseamna gustos. Pentru perpararea variantei clasice, ingredientele principale sunt vinetele coapte, gogosarii copti si ceapa, dar in timp au aparut foarte multe alte versiuni, dupa cum o sa vedeti in cele 10 retete delicioase prezentate mai jos.
De aceea, iata la ce trebuie sa fiti atente cand pregatiti zacusca:
- Foarte important este ca oala pentru fierberea zacustei sa fie destul de incapatoare si sa nu favorizeze lipirea. Este recomandat ca focul sa fie dat incet si sa se amestece constant. Daca vreti sa evitati acest lucru, puteti sa bagati oala cu legume la cuptor.
- Tineti minte, ca in zacusca nu se pune deloc apa. Legumele trebuie sa fiarba in suc propriu. Daca adaugati apa, nu veti face decat sa diluati gustul.
- Dupa ce ati copt ardeii, pentru a se curata mai repede, puneti-i intr-un vas acoperit cu un strat de sare grunjoasa intre ei. Sarea va face ca pielita sa se desfaca mai usor de pe ei.
- Doua ingrediente de care nu trebuie sa nu uitati niciodata: frunzele de dafin si piperul negru boabe. De asemenea, se mai pot pune si ciuperci pentru un gust mai aromat si mai multa consistenta.
Iata si 10 retete delicioase de zacusca:
8. Zacusca cu ghebe si ceapa coapta
Sursa foto: jocooks.com

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii