Toamna este momentul sa ne gandim la ce fel de legume, fructe sau verdeturi conservam pentru la iarna, ce muraturi punem si ce fel de dulceturi facem. Noi v-am pregatit un articol despre cele mai importante legume sau fructe pe care le poti conserva si cateva sfaturi.
Dovlecei

Alegeti-i cu grija – trebuie neaparat sa conservati doar dovlecei foarte tineri. Ii puteti conserva in mai multe feluri: prin fierbere la bain-marie, in bulion, in untdelemn sau prin uscare – depinde la ce doriti sa ii folositi. Daca vreti ca pe viitor sa ii umpleti, va recomandam sa-i conservati prin fierbere in bain-marie.

Reteta: Dovlecei conservati

Fasole teci

Din nou, alegeti un soi tanar si conservati prin fierbere. Spalati-le bine, apoi fierbeti-le in apa clocotita cu sare. Dupa ce le scoateti, raciti-le si pastrati-le in pungi in congelator sau in borcane, alaturi de zeama in care au fiert, in camara. Se mai pot conserva in bulion, in apa rece, saramura sau prin uscare.

Reteta: Fasole verde conservata

Mazare

Pregatiti-o pentru conservare imediat ce ati cumparat-o. Fierbeti mazare pe jumatate, apoi adaugati sare (cam 200 g la 1 kg de mazare) si putin conservant. Dupa ce a fiert, pastrati-o in sticle, dupa ce le puneti un dop de sare si asezati sticlele in camara. Si mazarea se mai poate conserva prin uscare.

Reteta: Mazare congelata

Conopida

Daca vreti sa conservati conopida pentru a folosi ulterior in mancare, rupeti-o in buchete mici si apoi opariti-o cam 10 minute si pastrati-o la congelator.

Reteta: Conopida conservata

Dulceturi

In functie de gusturile voastre si ale familiei, alegeti tipul de dulceata pe care vreti sa-l faceti. Noi va recomandam dulceata de cirese, visine, caise, nuci, mure, prune, gutui sau chiar coji de pepene verde.

Reteta:  Dulceata de visine

Muraturi

Castravetii ii puteti conserva in multe feluri: cu sare, cu otet, chiar... la soare! In rest, puteti pune morcovi, conopida, gogosari, gogonele, pepenasi...

Reteta:  Muraturi asortate

Zarzavat

Pentru ciorbe bune si fierbinti puneti din vreme legume la borcan. De regula, intr-un amestec de zarzavat se adauga morcovi, ceapa, ardei grasi, rosii, patrunjel, telina.

Reteta:  Zarzavat pentru iarna

Zacusca

De vinete, cu ciuperci, cu... peste! Reteta clasica de zacusca contine rosii, vinete, gogosari, ceapa, ulei si condimente. Optional, se mai pot adauga ardei (capia verzi sau grasi), morcovi sau bulion.

Reteta: Zacusca cu ciuperci

Si pentru ca invatam cel mai bine de la gospodine asemenea noua, am facut o lista de utilizatoare Gustos.ro care si-au strans retetele de conserve intr-un singur loc. Fie ca vreti sa preparati retete a la Valentina Ionita, Sidy sau Samyra, retetele acestor super-gospodine va vor ajuta sa treceti testul de toamna si sa va imbogatiti camara.

Valentina Ionita a facut un “tur de forta” si ne-a aratat nu mai putin de 20 de retete de legume sau fructe congelate pentru iarna:

Legume:
Fasole verde
Conopida si broccoli
Porumb
Telina
Rosii
Varza dulce
Dovlecei
Ardei grasi
Mazare
Spanac

Fructe:
Caise si piersici
Mure, afine, zmeura
Prune
Cirese si visine
Corcoduse

Verdeturi:
Marar
Patrunjel verde
Leustean
Frunze de vita
Tarhon

Sidy si-a strans toate retetele care au incaput in camara pe forumul nostru. Aflati de la ea cum sa preparati Visine pentru prajituri la borcan, Zarzavat pentru iarna, Ketchup, Zacusca de vinete, Dulceata de caise, Hrean pentru iarna, Ardei iuti la borcan si multe altele: Camara lui Sidy.

Samyra, o alta super-gustoasa de pe forumul nostru, a strans la un loc cele mai bune retete ale sale de dulceata. Daca vreti sa preparati delicatese precum Dulceata de ananas cu pepene galben, de piersici cu trandafiri, de portocale si Campari, de ananas si mere, de caise si maracuja, de kiwi, penene si multe altele, vizitati topicul Samyrei de pe forum: Dulceturile Samyrei.


Spor la “conservat”! :)
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 17 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Maria Manasia, 15 august 2014

    multumesc pentru retetele de conservarea conopidei pentru iarna

  • Fara foto

    Ionel Ciorogariu, 15 septembrie 2013

    se desface capacul,se i ntroduc si se pune iar capacul....

  • Fara foto

    Voicescu Victor, 25 august 2013

    cum se baga scoicile la borcan?

  • Cely Snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 30 august 2010

    Sa trecem la treaba, caci pietele pline cu tarabe incarcate ne asteapta!

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 28 august 2010

    Interesante toate retetele ptr conservare dar nu ptr mine caci locuind intr-o tara calduroasa nu am cea ce se cheama camara rece si la frigider nu se pot pune atitea conserve caci nu este loc,iar la noi legumele sint tot anul numai fructele nu apar fructe de iarna . Totusi retetele sint minunate.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 13 februarie 2010

    Avem aici de toate pentru toate gusturile !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 20 ianuarie 2010

    Un articol foarte interesant,felicitari.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 10 octombrie 2009

    Felicitari pentru articol!

  • Fara foto

    geta59 (Bucatar) , 05 octombrie 2009

    Super retete, continuati tot asa. Multumesc!

  • Fara foto

    lumi m., 09 septembrie 2009

    Grozav.!!! Mai multe retete, se poate?

  • Lia

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 08 septembrie 2009

    Nota 10 pt acest articol si pt toate retetele, Felicitari!

  • Fara foto

    gabriela, 04 septembrie 2009

    Binevenit articolul ! Va propun o reteta de aperitiv cu vinete si capia copt: 5 kg vinete, coapte, scurse bine si rupte fisii 7 kg capia rosu , copt , curata si rupt fisii inguste. Separat se amesteca 150 ml otet, 600 ml ulei, 400 gr zahar si 2 linguri de sare neiodata. se pune amestecul la foc , 2-3 clocote. Se lasa sa se domoleasca. Se amesteca vinetele, capia si compozitia de mai sus. Se pune in borcane, acestea se capseaza si apoi se pun la dunst (1/2 de ora dupa ce incepe sa fiarba apa). Este foarte bun si de efect pe masa !

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009

    Toata lumea are ce invata din acest articol. Multumim.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 03 septembrie 2009

    Articolul contine sfaturi folositoare si retete pe gustul tuturor.

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 03 septembrie 2009

    Bravo celor care se aventureaza la aceasta munca... titanica, eu nu ma ocup cu conservarea, mamei ii place teribil.

  • Fara foto

    vera, 03 septembrie 2009

    Ft binevenit articolul, ca sa nu vorbim de retete! Iar in ceea ce priveste retetele valentinei... multe felicitari si..spor la treaba!

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 03 septembrie 2009

    Interesant si util articolul.