Ingrediente
4 ouă, 150 - 200 gr brânză telemea, 75 gr cașcaval ras sau parmezan (cca. 3 linguri), 100 gr. șuncă (sau mușchi file), 8 &ndash 10 măsline, 100 gr. iaurt, 2 linguri smântână, 125 ml ulei, 220 gr. făină, ½ ardei gras roșu, 4-5 fire ceapă verde, 1/2 legătură pătrunjel verde, ½ plic praf de copt, Opțional: 7-8 roșii cherry pentru decor, sare, piper (după gust)
Dificultate: Medie | Timp: 1h 15 min
15 voturi
Mod de preparare
-Se amestecă iaurtul cu smântâna, se rade cașcavalul, se taie mărunt șunca, măslinele, iar brânza se taie în cuburi mai mari (eu am folosi o telemea de oaie foarte gustoasă, dar grasă și nu prea s-a tăiat uniform și s-a cam sfărmat).
-După ce toate ingredientele sunt pregătite, se bat foarte bine ouăle cu puțină sare, până acestea își dublează volumul.
-Peste spuma de ouă se adaugă uleiul, se omogenizează, apoi se adaugă amestecul de iaurt cu smântână și se amestecă bine.
-Se presară apoi făina cernută și se omogenizează compoziția.
-Se adaugă toate ingredientele pregătite și se amestecă ușor în compoziția de chec până ce acestea sunt incorporate.
-La sfârșit se pune cașcavalul (sau parmezanul) ras, se condimentează (cu sare și piper) după gust și se omogenizează.
-Se toarnă compoziția rezultată într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt (sau clasic cu grăsime/ulei și făină), se nivelează și se bagă tava în cuptorul preîncălzit la 175 grade C, pentru cca. 40-45 minute, sau până când se rumenește ușor deasupra și se desprinde de pe margini. Pentru un plus de culoare și aspect eu am așezat deasupra și câteva roșii cherry. Pentru copt, am folosit tava de chec de 27 x 13 cm unsă cu puțin ulei.
-După ce este gata, se lasă checul să se răcească în tavă, se răstoarnă pe platou și se porționează rece, după preferință.
-Se servește rece, fiind un aperitiv excelent și sățios, o gustare sau un mic dejun la fel de gustoase alături de un pahar cu lapte dulce sau bătut, după cum vă este dorința.
Poftă bună!
Mai multe detalii pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/