Ecleruri cu lamaie, ciocolata, cafea si dantela

Ultima mod cand vorbim despre ecleruri vine cu accentul pe decor si detaliu.

Timp pregatire
170 minute
Complexitate
ridicata
Ecleruri cu lamaie, ciocolata, cafea si dantela

Ingrediente

  • Pentru ecleruri:
  • 150 ml apă,
  • 150 ml lapte,
  • 225 g unt,
  • 300 g făină pentru patiserie 550,
  • Un praf de sare,
  • 6 ouă M,
  • Pentru creme:
  • 300 ml lapte,
  • Un praf de sare,
  • 3,5 ml îndulcitor,
  • ½ linguriță coajă de lămâie,
  • 40 g făină 000,
  • 50 g unt,
  • 50 ml frișcă lichidă,
  • 50 g cuvertură de ciocolată neagră,
  • 1 linguriță cafea solubilă,
  • Decorațiuni:
  • 50 g cuvertură de ciocolată neagră,
  • 50 g cuvertură de ciocolată cu lapte,
  • Folie de transfer pentru ciocolată - dantelă,
  • Decor:
  • 150 ml frișcă lichidă,
  • 125 g cremă mascarpone,
  • Sclipici verde comestibil

Mod de preparare

Ultima modă când vorbim despre ecleruri vine cu accentul pe decor și detaliu, dar și la forma subțire, mai micuță și cu crema în interior ascunsă cumva la prima vedere, pentru a o dezvălui doar atunci când tai din el, spre deosebire de cele cu care ne-am obișnuit: mari, cu straturi înalte, vizibile.

Am pregătit în week-end ecleruri, unele umplute cu cremă de ciocolată și cafea, iar altele cu cremă de lămâie. Le-am decorat cu flori de frișcă și o foiță de ciocolată cu dantelă comestibilă.

Știu că nu au ieșit perfecte. Poate tu vezi micile imperfecțiuni, eu văd dragoste. Dragostea cu care gătesc pentru cei dragi, ca să le aduc bucurie și un zâmbet mare.

Decorațiunile de ciocolată cu dantelă:

Topești ciocolata pe baie de abur. Eu am folosit un bol cu ciocolată cu lapte, altul cu ciocolată neagră. Poți folosi numai neagră, dacă vrei. O lași la răcit la temperatura camerei, cât să fie caldă la deget, să nu frigă. O torni peste foaia de transfer (a mea a avut model de dantelă) tăiată la dimensiunile dorite și dai la frigider. Folia o scoți în momentul ornării. Este bine ca aceste decorațiuni să le faci cu o zi înainte, astfel încât decorațiunile să fie cât mai rezistente.

Eclerurile:

Pui la fiert, într-o crăticioară, apa cu untul și sarea. Când fierbe, adaugi făina toată odată, amestecând energic, până ai omogenizat, apoi dai de pe foc și lași la răcit.

Adaugi ouăle, pe rând, amestecând bine, cu mixerul.

Umpli un poș (cu sau fără dui, cum preferi) și formezi ecleruri, într-o tavă cu hârtie de copt.

Le uniformizezi cu puțină apă, să nu se ardă.

Dai la cuptorul preîncălzit, primele 10 minute, la foc iute. Le scoți, le înțepi cu o scobitoare (ca să nu rămână crude înăuntru) și dai înapoi la cuptor la foc mediu pentru încă 15-20 de minute sau până se rumenesc ușor.

Când sunt gata, le scoți pe o altă tavă sau un grătar de răcire și le lași la răcit.

Crema de lămâie și Crema de ciocolată cu cafea:

Pui într-o crăticioară: laptele, sarea, făina și îndulcitorul, fierbi pe foc mic, până se îngroașă, amestecând tot timpul, să nu se lipească.

Dai de pe foc, încoporezi untul și apoi împarți crema în două boluri: jumătate din cremă o amesteci cu coaja de lămâie, iar cealaltă jumătate cu ciocolata și cafeaua.

Lași cremele la răcit.

Bați cu mixerul toată frișca lichidă, însă ceva mai moale, apoi pui din ea 50 ml la creme, mai exact: 4 linguri (câte 2 în fiecare cremă), omogenizând.

Montare și decor:

Înțepi fiecare ecler pe lateral, cu o frigăruie, în două locuri și umpli cu cremă prin acele orificii.

În frișcă rămasă (150 ml) adaugi crema mascarpone și cu această cremă albă ornezi eclerurile (mie îmi place această combinație de frișcă și mascapone atât la gust, în plus e stabilă la ornat). Decorezi cu ciocolata cu dantelă și sclipici verde comestibil sau orice mai dorești. Mie mi-a rămas ciocolată, am topit-o din nou pe baie de abur și am trasat niște dungi peste unele ecleruri.

Poftă Bună!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Spuma de capsuni

Spuma de capsuni

Reteta de spuma de capsuni. Spuma de capsuni cu albusuri gatite. Reteta de spuma de capsuni cu bezea italiana. Retete cu...

Spuma de capsuni
Ardei umpluţi (slow cooker)

Ardei umpluţi (slow cooker)

Ardei umpluţi (slow cooker)
Gem de cirese

Gem de cirese

Reteta de gem de cirese fara conservanti. Gem de cirese retea simpla si usor de preparat.

Gem de cirese
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor