Într-un vas de mixer/ robot se adaugă toate ingredientele, mai puțin făina (gem/dulceață, ulei, apă, zahăr, zahăr vanilat, cacao) și se amesteca bine.
Se adaugă făina treptat, praful de copt stins cu puțină zeamă de lămâie, se omogenizează, iar compiziția rezultată trebuie să fie de consistența compoziției de chec.
La sfârșit se adaugă nucile tăiate mai mare, fructele confiate (dacă doriți), esența de rom, care se amestecă în compoziție.Se tapetează tava cu hârtie de copt, sau cu ulei și făină și se toarnă aluatul pregătit. Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 180 grd.C pentru cca 40-50 minute (depinde de cuptor), sau până când prăjitura este coaptă (se face ”testul cu scobitoarea”). Când este gata, se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcească.
Cât timp se răcește prăjitura preparăm glazura de post: într-un vas mic se amestecă zahărul farin cu cacaua, se omogenizează, se adaugă apa și se pune la foc mic să fiarbă, amestecând mereu, până când glazura se îngroașă și capătă consistența unei smântâni. Se adugă atunci uleiul, aromele, se mai dă câteva clocote și se oprește focul, amestecând continuu, până când glazura este omogenă. Glazura se toarnă caldă peste prăjitura rece.
Se dă la rece 1-2 ore până când glazura se întărește puțin.
Când prajitura este complet rece se porționează după preferință, se poate decora cu fructe de pădure (care merg de minune cu ciocolata) și atunci ne putem bucura de savoarea ei alături de cei dragi.
Poftă bună!
Notă:
-Cu această rețetă se pot prepara blaturi de tort de post, brioșe de post, sau oricare alt dulce de post. Nu trebuie decât să vă lăsați imaginația să lucreze...
-Eu am tăiat blatul în două și am făcut practic două prăjituri: o negresă de post cu glazură de ciocolată (exact ca mai sus) și o negresă pentru cei care nu țin post, cu glazură albă;
-Pentru cealaltă jumătate am făcut o glazură albă din 100 gr. zahar pudră, 125 gr. cremă de brânză Philadelphia și 50 gr. unt moale. Am decorat apoi cu glazură de ciocolată și zmeură. Este un deliciu și această negresă.
Fotografii mai multe gasiti pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/
Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...
Desert briose cu ciocolata si nessRetete dietetice
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Comentarii