Negresă de post

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Negresă de post

Ingrediente

  • 300 gr. gem sau dulceață (eu am folosit dulceață de vișine)
  • 150 ml ulei
  • 300 ml apă
  • 100 – 150 gr. zahăr (după cât de dulce vă place)
  • 450-500 gr. făină (în funcție de consistența gemului/ dulceței folosite)
  • 100 gr. cacao
  • 200 gr. miezuri de nucă (mărunțite)
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 1 plic praf de copt
  • 2 fiole esență de rom
  • opțional: cca 100 gr. fructe confiate (eu am pus curmale)
  • opțional pentru decor: nuci, zahăr pudră, fructe, glazură ciocolată de post (cum am folosit eu)
  • Pentru glazura de ciocolată de post:
  • 8 linguri zahăr pudră
  • 8 linguri ulei
  • 8 linguri apă
  • 4 linguri cacao
  • arome: 1 plic zahăr vanilat și 1 fiolă esență rom (sau, după preferință)

Mod de preparare

Într-un vas de mixer/ robot se adaugă toate ingredientele, mai puțin făina (gem/dulceață, ulei, apă, zahăr, zahăr vanilat, cacao) și se amesteca bine.

Se adaugă făina treptat, praful de copt stins cu puțină zeamă de lămâie, se omogenizează, iar compiziția rezultată trebuie să fie de consistența compoziției de chec.

La sfârșit se adaugă nucile tăiate mai mare, fructele confiate (dacă doriți), esența de rom, care se amestecă în compoziție.Se tapetează tava cu hârtie de copt, sau cu ulei și făină și se toarnă aluatul pregătit. Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 180 grd.C pentru cca 40-50 minute (depinde de cuptor), sau până când prăjitura este coaptă (se face ”testul cu scobitoarea”). Când este gata, se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcească.

Cât timp se răcește prăjitura preparăm glazura de post: într-un vas mic se amestecă zahărul farin cu cacaua, se omogenizează, se adaugă apa și se pune la foc mic să fiarbă, amestecând mereu, până când glazura se îngroașă și capătă consistența unei smântâni. Se adugă atunci uleiul, aromele, se mai dă câteva clocote și se oprește focul, amestecând continuu, până când glazura este omogenă. Glazura se toarnă caldă peste prăjitura rece.

Se dă la rece 1-2 ore până când glazura se întărește puțin.

Când prajitura este complet rece se porționează după preferință, se poate decora cu fructe de pădure (care merg de minune cu ciocolata) și atunci ne putem bucura de savoarea ei alături de cei dragi.

Poftă bună!

Notă:

-Cu această rețetă se pot prepara blaturi de tort de post, brioșe de post, sau oricare alt dulce de post. Nu trebuie decât să vă lăsați imaginația să lucreze...

-Eu am tăiat blatul în două și am făcut practic două prăjituri: o negresă de post cu glazură de ciocolată (exact ca mai sus) și o negresă pentru cei care nu țin post, cu glazură albă;

-Pentru cealaltă jumătate am făcut o glazură albă din 100 gr. zahar pudră, 125 gr. cremă de brânză Philadelphia și 50 gr. unt moale. Am decorat apoi cu glazură de ciocolată și zmeură. Este un deliciu și această negresă.

Fotografii mai multe gasiti pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse
Sirop de capsuni

Sirop de capsuni

Sirop de capsuni
Cum se congeleaza spanacul

Cum se congeleaza spanacul

Cum se congeleaza spanacul, metoda simpla si usoara.

Cum se congeleaza spanacul