Placinta frageda cu dovleac si nuca

Placinta frageda cu dovleac si nuca. Mai intai se pun la copt miezurile de nuca intr-o tava in cuptorul incins la 180 grade C pentru cca. 10 minute

Timp pregatire
105 minute
Complexitate
medie
Placinta frageda cu dovleac si nuca

Ingrediente

  • Pentru FOAIA DE PLACINTA:
  • Partea 1:
  • 200 ml ulei
  • 150 ml apă
  • 1 linguriță oțet
  • făină cât cuprinde (cca. 700 gr)
  • un vârf cuțit de sare
  • Partea 2:
  • 75 ml ulei
  • 100 gr făină
  • Pentru UMPLUTURA DOVLEAC:
  • cca. 1,5-2,0 kg miez dovleac
  • 150-200 gr miez nucă (după preferință)
  • 150 gr zahăr (sau după gust)
  • 80 gr unt
  • 2 linguri gris
  • 1 lingură rasă scorțișoară (sau aromele preferate)
  • Opțional:
  • 1 ou pentru uns deasupra

Mod de preparare

-Mai întâi se pun la copt miezurile de nucă într-o tavă în cuptorul încins la 180 grade C pentru cca. 10 minute (depinde de cuptor), sau până când acestea sunt ușor prăjite. Se scot din cuptor și se lasă să se răcească.

FOAIA DE PLĂCINTĂ:

Aceasta este o foaie fragedă (de post) care se prepară din două părți. Se începe cu Partea 1, aluatul propriuzis:

-Într-o crăticioară se pun la fiert uleiul, apa, oțetul și sarea, iar când amestecul dă în clocot se oprește focul, se dă vasul deoparte și se lasă să se răcorească.

-Între timp ne ocupăm de Partea 2, respectiv se face o ciulama din 75 ml ulei și 100 gr făină, care se fierbe la foc mic câteva minute, amestecând continuu, până când aceasta se îngroașă. Când este gata, se dă deoparte și se lasă să se răcească.

-Revenim la Partea 1: peste amestecul lichid, care este încă puțin călduț, se adaugă făină cât cuprinde, amestecăm și omogenizăm bine cu mâna, până rezultă un aluat potrivit de tare, elastic și nelipicios. Se răstoarnă aluatul pe masa de lucru presărată cu făină și se frământă bine cca. 5 minute. Dacă mai este cazul mai adăugăm puțină făină.

-Din aluatul rezultat se întinde o foaie subțire de cca 0,3 cm (cu cât este mai subțire cu atât este mai bine) care se unge uniform cu ajutorul unei pensule, cu ciulamaua răcită pregătită anterior (Partea 2).

-Se rulează foaia subțire unsă cu ciulamaua de ulei și făină, iar sulul rezultat se împachetează în două și se dă la rece în frigider pentru cca 25-30 minute, până terminăm de pregătit dovleacul.

-Se scoate aluatul din frigider și se taie în două părți egale.

-Pe planșeta de lucru, cu ajutorul sucitorului se întinde fiecare bucată de aluat exact așa cum este, într-o foaie de dimensiunea tăvii de copt. Eu am folosit o tava de 25cmx35.

-Pentru a le transfera mai ușor de pe masa de lucru, fiecare foaie se rulează ușor pe sucitor și se mută în tava de copt.

UMPLUTURA DOVLEAC:

-Dovleacul se spală și se curăță de coajă, după care se rade pe răzătoarea mare.

-Într-un vas (de preferat din teflon, pentru a nu se lipi) se pune untul, iar când acesta se topește se adaugă dovleacul ras și se călește la foc potrivit spre tare. Se adaugă zahărul după gust, în funcție de dulceața dovleacului și se lasă pe foc amestecând din când în când pentru a nu se lipi, până când umplutura scade și se evaporă sucul. Atenție, dovleacul nu trebuie ținut foarte mult pe foc, deoarece își va schimba culoarea frumoasă și va începe să se caramelizeze.

-Dacă dovleacul este prea zemos, sau a fost scos din congelator se pot adăuga 1 sau 2 linguri de gris (după caz) pentru a absorbi sucul în exces și umplutura să capete consistență.

-Când dovleacul este călit și a scazut suficient, se oprește focul și se dă deoparte pentru a se răci. După ce s-a răcit se adaugă scorțișoara, sau aromele preferate. (Eu, de data eceasta, am folosit doar scorțișoară, renunțând la vanilie, dar voi faceți cum preferați.)

ASAMBLAREA:

-Se tapeteaza tava cu hârtie de copt sau clasic se unge cu puțină grăsime (ulei/unt) și se presară uniform făina.

-Se întinde prima foaie de aluat pe masa de lucru și cu ajutorul sucitorului se transferă în tavă.

-Se înțeapă foaia de aluat din loc în loc cu o furculiță, se presara o lingură de gris, jumătate din miezurile de nucă prăjite și răcite și se întinde stratul generos de dovleac cât mai uniform.

-Se presară peste umplutura de dovleac o lingură de gris, restul de nuci prăjite și se așează deasupra a doua foaie de aluat tot cu ajutorul sucitorului. Se înțeapă din loc în loc cu furculița și această foaie și se porționează ușor cu ajutorul unui cuțit (partea neascuțită), doar schițând urma, fără a face tăieturi în aluat.

-Se baga tava în cuptorul încins (preîncălzit) și se coace la temperatura de 180 grade C cca. 40 minute (depinde de cuptor), sau până când plăcinta este ușor rumenită. Opțional, pentru un aspect mai frumos, când este aproape coaptă, se unge cu puțin ou bătut și se mai lasă cca. 10 minute în cuptor.

-Când s-a copt plăcinta se scoate din cuptor și se lasa să se răcească.

-După ce s-a răcorit plăcinta se presară cu zahăr pudră și se porționează după preferință.

Notă:

-Dacă doriți o plăcintă de post, se renunță la untul în care se călește dovleacul, precum și la oul de deasupra, plăcinta fiind la fel de savuroasă.

Poftă bună!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Orez cu carne de porc

Orez cu carne de porc

Reteta de orez cu carne de porc. Cum prepari acasa cea mai buna reteta de orez cu carne de porc.

Orez cu carne de porc
Omleta cu unt si ceapa verde

Omleta cu unt si ceapa verde

Omleta cu unt si ceapa verde
Jeleu de zmeura

Jeleu de zmeura

Reteta de jeleu de zmeura. Cum faci jeleu de zmeura reteta fara conservanti.

Jeleu de zmeura