autor:

Victoria Gabriela

» » , , Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse, Retete de post

Placinta frageda cu dovleac si nuca

Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 28 octombrie 2016

Alte retete din aceeasi categorie
Ti-a placut? Da-o mai departe!
Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 28 octombrie 2016

Ingrediente
Pentru FOAIA DE PLACINTA:, Partea 1:, 200 ml ulei, 150 ml apă, 1 linguriță oțet, făină cât cuprinde (cca. 700 gr), un vârf cuțit de sare, Partea 2:, 75 ml ulei, 100 gr făină, Pentru UMPLUTURA DOVLEAC:, cca. 1,5-2,0 kg miez dovleac, 150-200 gr miez nucă (după preferință), 150 gr zahăr (sau după gust), 80 gr unt, 2 linguri gris, 1 lingură rasă scorțișoară (sau aromele preferate), Opțional:, 1 ou pentru uns deasupra

Dificultate: Medie Timp: 1h 45 min

5 voturi

Mod de preparare

-Mai intai se pun la copt miezurile de nuca intr-o tava in cuptorul incins la 180 grade C pentru cca. 10 minute (depinde de cuptor), sau pana cand acestea sunt ușor prajite.


Se scot din cuptor și se lasa sa se raceasca.


FOAIA DE PLACINTA:


Aceasta este o foaie frageda (de post) care se prepara din doua parți.


Se incepe cu Partea 1, aluatul propriuzis:


-Intr-o craticioara se pun la fiert uleiul, apa, oțetul și sarea, iar cand amestecul da in clocot se oprește focul, se da vasul deoparte și se lasa sa se racoreasca.


-Intre timp ne ocupam de Partea 2, respectiv se face o ciulama din 75 ml ulei și 100 gr faina, care se fierbe la foc mic cateva minute, amestecand continuu, pana cand aceasta se ingroașa. Cand este gata, se da deoparte și se lasa sa se raceasca.


-Revenim la Partea 1: peste amestecul lichid, care este inca puțin calduț, se adauga faina cat cuprinde, amestecam și omogenizam bine cu mana, pana rezulta un aluat potrivit de tare, elastic și nelipicios.


Se rastoarna aluatul pe masa de lucru presarata cu faina și se framanta bine cca. 5 minute. Daca mai este cazul mai adaugam puțina faina.


-Din aluatul rezultat se intinde o foaie subțire de cca 0,3 cm (cu cat este mai subțire cu atat este mai bine) care se unge uniform cu ajutorul unei pensule, cu ciulamaua racita pregatita anterior (Partea 2).


-Se ruleaza foaia subțire unsa cu ciulamaua de ulei și faina, iar sulul rezultat se impacheteaza in doua și se da la rece in frigider pentru cca 25-30 minute, pana terminam de pregatit dovleacul.


-Se scoate aluatul din frigider și se taie in doua parți egale.


-Pe planșeta de lucru, cu ajutorul sucitorului se intinde fiecare bucata de aluat exact așa cum este, intr-o foaie de dimensiunea tavii de copt. Eu am folosit o tava de 25cmx35.


-Pentru a le transfera mai ușor de pe masa de lucru, fiecare foaie se ruleaza ușor pe sucitor și se muta in tava de copt.


UMPLUTURA DOVLEAC:


-Dovleacul se spala și se curața de coaja, dupa care se rade pe razatoarea mare.


-Intr-un vas (de preferat din teflon, pentru a nu se lipi) se pune untul, iar cand acesta se topește se adauga dovleacul ras și se calește la foc potrivit spre tare.


Se adauga zaharul dupa gust, in funcție de dulceața dovleacului și se lasa pe foc amestecand din cand in cand pentru a nu se lipi, pana cand umplutura scade și se evapora sucul. Atenție, dovleacul nu trebuie ținut foarte mult pe foc, deoarece iși va schimba culoarea frumoasa și va incepe sa se caramelizeze.


-Daca dovleacul este prea zemos, sau a fost scos din congelator se pot adauga 1 sau 2 linguri de gris (dupa caz) pentru a absorbi sucul in exces și umplutura sa capete consistența.


-Cand dovleacul este calit și a scazut suficient, se oprește focul și se da deoparte pentru a se raci. Dupa ce s-a racit se adauga scorțișoara, sau aromele preferate. (Eu, de data eceasta, am folosit doar scorțișoara, renunțand la vanilie, dar voi faceți cum preferați.)


ASAMBLAREA:


-Se tapeteaza tava cu hartie de copt sau clasic se unge cu puțina grasime (ulei/unt) și se presara uniform faina.


-Se intinde prima foaie de aluat pe masa de lucru și cu ajutorul sucitorului se transfera in tava.


-Se ințeapa foaia de aluat din loc in loc cu o furculița, se presara o lingura de gris, jumatate din miezurile de nuca prajite și racite și se intinde stratul generos de dovleac cat mai uniform.


-Se presara peste umplutura de dovleac o lingura de gris, restul de nuci prajite și se așeaza deasupra a doua foaie de aluat tot cu ajutorul sucitorului.


Se ințeapa din loc in loc cu furculița și aceasta foaie și se porționeaza ușor cu ajutorul unui cuțit (partea neascuțita), doar schițand urma, fara a face taieturi in aluat.


-Se baga tava in cuptorul incins (preincalzit) și se coace la temperatura de 180 grade C cca. 40 minute (depinde de cuptor), sau pana cand placinta este ușor rumenita. Opțional, pentru un aspect mai frumos, cand este aproape coapta, se unge cu puțin ou batut și se mai lasa cca. 10 minute in cuptor.


-Cand s-a copt placinta se scoate din cuptor și se lasa sa se raceasca.


-Dupa ce s-a racorit placinta se presara cu zahar pudra și se porționeaza dupa preferința.


Nota:


-Daca doriți o placinta de post, se renunța la untul in care se calește dovleacul, precum și la oul de deasupra, placinta fiind la fel de savuroasa.


Pofta buna!
-Mai intai se pun la copt miezurile de nuca intr-o tava in cuptorul incins la 180 grade C pentru cca. 10 minute (depinde de cuptor), sau pana cand ace
Retete
Alte retete din Aluaturi si Foietaje
PLACINTA (prajita in tigaie) CU VARZA CALITA SI CU BRINZA(Menuca)

PLACINTA (prajita in tigaie) CU VARZA CALITA SI CU BRINZA(Menuca)

In primul rind,multumiri Menucai.De la ea am reteta. Se face un aluat,din ingredientele amintite;se

23 voturi    14 comentarii
4h
Aluaturi si Foietaje
Piine de casa speciala

Piine de casa speciala

Intr-un bol bat ouale cu mierea si uleiul si adaug si sarea. In oala mixerului pun 3 pahare faina

12 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

1h 45 min

5 voturi

Ingrediente

  • Pentru FOAIA DE PLACINTA:
  • Partea 1:
  • 200 ml ulei
  • 150 ml apă
  • 1 linguriță oțet
  • făină cât cuprinde (cca. 700 gr)
  • un vârf cuțit de sare
  • Partea 2:
  • 75 ml ulei
  • 100 gr făină
  • Pentru UMPLUTURA DOVLEAC:
  • cca. 1,5-2,0 kg miez dovleac
  • 150-200 gr miez nucă (după preferință)
  • 150 gr zahăr (sau după gust)
  • 80 gr unt
  • 2 linguri gris
  • 1 lingură rasă scorțișoară (sau aromele preferate)
  • Opțional:
  • 1 ou pentru uns deasupra

Raporteaza reteta

Retete
de Victoria Gabriela
Cosulete din paine cu oua de prepelita pentru mic dejun

Cosulete din paine cu oua de prepelita pentru mic dejun

Este o reteta extrem de simpla, ideala pentru un mic dejun rapid, sanatos si nepretentios. Se pregătește

0 voturi    0 comentarii
30 min
Aperitive
Placinte impletite cu mozzarella

Placinte impletite cu mozzarella

Dacă vrei o gustare rapidă, un mic dejun savuros și sățios, sau vrei să îți impresionezi

0 voturi    0 comentarii
40 min
Aluaturi si Foietaje
Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun

-Se scoate aluatul de foietaj din congelator cu cca 2-3 ore înainte de preparare și se lasă

3 voturi    0 comentarii
45 min
Aluaturi si Foietaje
Adauga reteta
Retete
din Retete de post
Prajitura cu mere

Prajitura cu mere

Intr-un vas se amesteca cu un tel foarte bine apa minerala cu ulei pana devine un lichid alb, se adauga zahar amestecand din nou,coaja

2 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Retete de post
Zacusca cu gogosari

Zacusca cu gogosari

Gogosarii si ceapa se curata si se spala in apa rece. Se toaca apoi marunt. Vinetele (spalate in prealabil) se coc uniform, pe tava

1 vot    0 comentarii
3h
Conserve si muraturi