In fiecare zi din Decembrie,
Gatim cu Bloggerii culinari
23
Decembrie
2011
Astazi ne pregatim pentru
Sarbatori impreuna cu

Interviu cu Bucatareli la borcan

Daca ai putea sa faci o singura reteta de sarbatori, care ar fi aceea?
Bucatareli la borcan
De obicei,  masa de Craciun te duce cu gandul la preparate din porc, asa cum cea de Paste te face sa te gandesti la miel. Eu insa nu sunt foarte prietena cu porcul, iar daca ar fi sa aleg o singura reteta, aceea ar fi puiul in cojocel cu susan. Mi se pare un preparat rafinat, nu extrem de complicat, dar foarte potrivit pentru o masa de Craciun destinata celor care nu consuma carne de porc, de exemplu.
Din fericire, poti sa faci oricate retete doresti. Asadar, ce retete vei gati?
Bucatareli la borcan
Ca sa nu las nesatisfacuta curiozitatea starnita de raspunsul de mai sus, vor alege – evident – puiul in cojocel cu susan. Vor mai fi oua murate cu sfecla rosie – reteta care a starnit multe comentarii. Pentru desert, bomboane de ciocolata cu migdale si doua tipuri de dulceata – dulceata din coaja de portocala si inca una, dintr-o combinatie de fructe de toamna-iarna: gutui, struguri si mandarine. Iar ca sa nu ramanem pe uscat, am si un cidru care asteapta in sticle, un lichior de oua si unul de macese.
Pentru unii, ar putea parea ciudat faptul ca am ales pentru desert dulceata, in loc de cozonaci. Dulceata nu trebuie privita insa doar ca un preparat pe care il faci toamna ca sa il mananci iarna, cu paine cu unt ori clatite. In vremurile de demult, dulceata era pregatita ca desert. Cate femei nu erau judecate de oaspeti dupa cheseaua de dulceata pe care o puneau in fata musafirilor, langa paharul de apa rece? Si atunci, de ce sa reducem dulceata la simplul rol de umplutura? De ce sa nu fie ea in continuare un desert savuros, consumat la scurt timp dupa preparare? 
Care este cea mai frumoasa amintire din copilarie legata de mancarea de sarbatori?
Bucatareli la borcan
Mirosul de cozonac moldovenesc copt la cuptor… Eram copil si imi aduc aminte ca pregatirea cozonacilor era un ritual de o zi intreaga. De fapt, incepea cu o seara inainte, cand ouale si faina erau puse pe soba, la incalzit. A doua zi era facuta maiaua, care statea la crescut tot pe soba. Aluatul era framantat zdravan si statea si el cateva ceasuri la crescut. Pregatirea cuptorului si a focului era o alta etapa minutioasa, pe care trebuia sa faci cu grija, altfel nu ieseau cozonacii buni.
Fiecare din fazele acestea avea mirosurile ei. Mirosul de maia – usor acrisor, aluatul – faina bogata si grea, mirosul de lemne si paine dulce cat cozonacii stateau in cuptor...  In final, cozonacii - inalti de doua palme si mai bine - erau stropiti cu apa si pusi in cos, pana se racoreau, cand ajungeau pe masa, sub foaie alba si servete curate.
Si toate astea erau facute cu un fel de evlavie, ca si cum s-ar fi spus o rugaciune. Oricat de greu era framantatul, niciunul din barbatii familiei nu calca pragul bucatariei toata ziua, singura lor munca fiind sa aduca lemne pentru foc. Era o lume exclusiv a femeilor, in care nu se vorbea tare, nu se gesticula violent, nu era loc de suparare sau inimi grele. Erau dragoste si grija in felul in care erau plamaditi cozonacii, aceleasi pe care le arati unui copil, daca vrei sa creasca frumos. Si cozonacii cresteau frumos si bine.
Ce recomandari i-ai face unui novice in bucatarie care organizeaza pentru prima data masa de sarbatori?
Bucatareli la borcan
Sa viseze si sa experimenteze, dar in cantitati mici. Cati nu sunt tentati sa faca incercari magistrale cu masa de Craciun?? Si cati nu sfarsesc prin a aduce mancare de la mama? Altfel spus, daca vrei sa incerci o reteta noua, prepar-o intai intr-o cantitate mica, experimental. Noteaza tot ce ai facut, ca sa o poti repeta pentru masa de Craciun daca lucrurile au mers bine. Daca nu iese, ai timp sa te reorientezi si sa vezi unde ai gresit. Iar la Craciunul viitor, poti merge cu ea la sigur.
Ce fel de mancare preferi de sarbatori: traditionala sau mai iesita din comun?
Bucatareli la borcan
Rezista in mine o urma de traditionalism care ma face sa nu renunt, de Craciun, la ciorba bogata in carne si smantana ori la cozonaci. Dar, pe langa puiul in cojocel, ar merge parca o cireasa murata. Intotdeauna merge si un pic de “altfel”, nu?