In fiecare zi din Decembrie,
Gatim cu Bloggerii culinari
12
Decembrie
2011
Astazi ne pregatim pentru
Sarbatori impreuna cu

Interviu cu Maria Burdulea

Daca ai putea sa faci o singura reteta de sarbatori, care ar fi aceea?
Maria Burdulea
As alege sarmalutele cu varza, fiind mancarea traditionala de Craciun, cel putin in Ardeal si care este nelipsita de pe masa romanului.
Din fericire, poti sa faci oricate retete doresti. Asadar, ce retete vei gati?
Maria Burdulea
Pe langa nelipsitele sarmalute cu varza ce stau la loc de cinste, voi gati Piftii sau racituri, Rulouri din piept de pui cu cascaval, Drob de carne care se poate prepara in orice anotimp, Prajitura Maria-Elena si...
Care este cea mai frumoasa amintire din copilarie legata de mancarea de sarbatori?
Maria Burdulea
In copilarie, la noi Ardeal mergeam la colindat. Traditia se mentine si acum si ma bucur tare mult. Eu si fratele meu ne intelegeam cu copiii din vecini tot 2 frati ca si noi si mergeam impreuna la colindat. Era un obicei al noastru ca intotdeauna cand ne intorceam acasa de la colindat sa mancam sarmale calde cu smantana si pita de casa pe care mama o facea in cuptorul de paine, dupa care am plans o zi intreaga cand l-au demolat. In seara de ajun toata casa de roman fierbea sarmale. Cartierul unde locuiam noi era asezat pe un deal, se vedea tot orasul frumos luminat, iar in aer va rog sa ma credeti plutea un miros de sarmale ademenitor. Mereu imi vin in gand aceste frumoase amintiri legate de Craciunul copilariei. Tot de Craciun mama facea cozonac cu rahat, iar eu am mancat intrun an mai mult de jumate din umplutura de rahat, fiindca l-am descoperit prin camara. Printre dulciuri, pe masa de Craciun erau si haiosele (prajiturile cu untura de porc, bune de ti se topeau in gura cu umplutura de diferite gemuri si foarte pudrate cu zahar vanilat), pe care mama le facea din timp pt ca stateau, insa nu prea le lasam eu si frate-meu sa stea, pe cand se apropiau sarbatorile mama mai gasea doar jumate din cantitatea de haiose. Nu se supara niciodata in urma surprizelor noastre fiindca le facea pt noi. Vremurile erau mai linistite, sarbatorile mai frumoase, pana si iernile erau altfel, iar copilaria fara griji facea sarbatorile si mai frumoase, iar regretul ca treceau repede era mare.
Ce recomandari i-ai face unui novice in bucatarie care organizeaza pentru prima data masa de sarbatori?
Maria Burdulea
Parerea mea este ca de sarbatori e bine sa gateasca dupa retete incercate deja, retete care sigur reusesc. Nu mi-a placut niciodata sa testez retete la sarbatori sau ocazii speciale, se poate intampla sa dai gres, iar masa de sarbatoare sa fie compromisa. Insa, este doar o parere.
Ce fel de mancare preferi de sarbatori: traditionala sau mai iesita din comun?
Maria Burdulea
Imi place mult de sarbatori sa avem pe masa mancare traditionala, insa, mai vin si cu surprize dupa retete pe care le-am gatit macar o data.
Vreau sa va felicit pentru noutatile pe care le aduceti mereu pe sait, sa va urez sarbatori fericite cu pace, tihna si multa bucurie, la fel tuturor vizitatorilor saitului Gustos.ro.