In fiecare zi din Decembrie,
Gatim cu Bloggerii culinari
26
Decembrie
2011
<   Inapoi la interviu
Christopsomo (Paine de Craciun sau painea lui Hristos)

Christopsomo (Paine de Craciun sau painea lui Hristos)

Ingrediente:

2 kilograme de faina  ,1 lingurita de sare ,2 linguri de drojdie uscată ,1 cană de apă calda, 1 cană de  vin rosu  sec cald, 1 / 2 cana de ulei de măsline , 1 / 2 cana de suc de portocale,1 / 4 ceasca de coniac (eu folosesc coniac Metaxa),2 lingurite de coaja de portocala rasa , 1. 1 / 2 ceasca de zahar brun ( sau 1 cana de miere) , 1 / 2 ceasca de miere (opţional) , 1 ceasca de stafide, fructe uscate: smochine si prune (opţional) ,1 ceasca de nuci si 1 ceasca de migdale zdrobite grosolan , 1 lingura de mastic (de luat in calatoriile in Grecia) sau 1 lingura de seminte de anason zdrobite , 1 lingurita de scortisoara pudra , 1 lingurita  cuisoare macinate, 1 / 4 lingurita de praf de nucşoară , 1 lingurita de seminte de coriandru bine zdrobite ,1 lingurita  de seminte de cardamom zdrobite,pentru decorare : 1/2 cana lapte dulce cald, 2 nuci întregi,s eminte de susan .

Mod de preparare:

Se amesteca drojdia in 1 / 2 cană de apă caldă şi 2 linguri de făină, se amesteca pană se dizolva si se lasa intr-un loc cald pana cand face bule.  Într-un bol mare se pune sare cu 2 / 3 din faina ramasa. Se toarna in amestecul de drojdie si se adauga apa calda si vin. Se amesteca pană se formeaza un aluat moale, se acopera cu un prosop umed, si se lasa să creasca pentru 1 1 / 2- 2 ore, pana isi dubleaza  dimensiunea. Se pune apoi pe masa si se framanta  timp de cateva minute pana cand orice bule de aer au dispărut. Cerneti faina rămasă,  adaugati ulei, suc de portocale, coniac, si coaja de portocala rasa. Intr-un castron mic, se amestecă zahăr, stafide, nuci zdrobite, migdale măcinate  (opţional fructe uscate),  mastic sau anason, scortisoara ,cuişoare, coriandru, cardamom si nucsoara si se adaugă la aluat.  Framantam bine timp de aproximativ 10 minute sau pana cand aluatul este ferm si nu se lipeste de maini. Acoperiti cu un prosop de bucătărie şi puneţi-l deoparte să crească timp de aproximativ o jumătate de o oră. Tapetati cu hartie de copt o tava de copt si ungeti cu ulei sau unt topit. faceti din aluat două pâini circulare aproximativ 8 cm in diametru, păstrând un pumn de aluat pentru decorare. Acoperiti din nou cu un prosop de bucătărie si lasati  la odihna sa  creasca pana când pregatiti decoratiunile.  Cand painile au crescut,  faceti cu bucati mici de aluat  modele pe care le puneti la suprafata painilor si in jurul nucii (eventual o cruce sau modele florale).Se acoperă cu o carpa uscata si o carpă umedă peste si se lasa intr-un loc cald să crească din nou, până când este de aproximativ dublat în dimensiune. ungeti painile cu lapte si  presarati cu seminte de susan. Coaceti in cuptorul bine incalzit 1.1 / 2 ore. Se scoate din cuptor  si se raceste pe un gratar acoperita cu un servet umed.

Mult noroc, bucurati-va de sarbatori şi Crăciun fericit!
Kala Christougenna Kieftihismenos O Kenourios Chronos!