In fiecare zi din Decembrie,
Gatim cu Bloggerii culinari
29
Decembrie
2011
Astazi ne pregatim pentru
Sarbatori impreuna cu
<   Inapoi la interviu
Tort de iarna pentru mici si mari

Tort de iarna pentru mici si mari

Eu incerc sa folosesc pentru mancarea pregatita cat mai multe ingrediente de sezon. Pentru acest tort am pornit de la fructe, apoi m-am gandit cu ce le-as putea combina cat mai bine sa iasa un tort delicios dar potrivit si pentru copii si pentru cei mari. Frisca naturala si branzica de vaci mi-au sunat mie bine si poate o sa va tenteze si pe voi. Dupa mancarea grea de Sarbatori, un astfel de tort o sa va mangaie sufletul!

Ingrediente:
15 piscoturi (din cele care se folosesc la Tiramisu)
500 g branza de vaci foarte bine scursa
500 ml smantana lichida pentru frisca (ca de obicei, naturala, nu vegetala! :) )
250-300 g mandarine curatate
80-100 g stafide
100 ml zeama portocale sau mandarine
200 g zahar – eu l-am facut pudra
500 g kiwi
zahar vanilat
esenta de rom
2 plicuri de ceai de fructe
coaja rasa de la o mandarina maricica
un plic de gelatina (alimentara fin maruntita – asa ceva scrie pe ea)
un plic Tort Gelee (tot un fel de gelatina, pe care o folosesc pentru “fata” tortului)+2 linguri de zahar
*daca tortul este doar pentru adulti, mai folosim 4 linguri de vin de Porto sau Lacrima lui Ovidiu pentru insiropat piscoturile si 3 pentru hidratarea stafidelor

In primul rand pregatim un ceai mai concentrat – 250 ml apa pentru cele 2 pliculete. Punem stafidele la umflat in 150 ml ceai cu esenta de rom. Apoi incepem sa curatam mandarinele. Putem sa le curatam clasic, lasandu-le cu pielita, sau putem face asa: taiem capetele astfel incat sa ajungem la pulpa. Apoi urmarind cu cutitul forma mandarinei taiem coaja atat de gros cat sa luam si pielea exterioara.
 
Taiem pe langa peretii despartitori ai feliilor catre centru si scoatem felia.
 
Asta obtinem:
 
Le mai taiem in 2 sau 3 si le punem intr-o sita, sa se scurga excesul de lichid.
Punem apoi gelatina (alimentara fin maruntita) la hidratat in 4 linguri de ceai rece. Pentru inmuiat piscoturile folosim un amestec de ceai cu zeama de portocala – pentru adulti scadem cantitatea de ceai si punem un vin dulce si aromat ;) – 1-2 secunde de inmuiere pe fiecare parte sunt suficiente. Ca sa imi incapa in forma de tort cat mai bine, am taiat unele piscoturi pe ici pe colo.
 
Punem la robot branza de vaci cu 150 g zahar, zaharul vanilat, coaja rasa de mandarina si putina esenta de rom. Ideea este sa obtinem o branza dulce cremoasa si fina. Punem gelatina hidratata la bain marie, sa se dizolve – atentie, nu trebuie sa ajunga la fierbere, pentru ca isi pierde proprietatile. Trebuie incalzita si amestecata doar pana cand devine limpede, fara granule.Apoi, in timp ce robotul/mixerul amesteca branza, turnam gelatina in fir subtire.
Batem bine frisca impreuna cu restul de 50 g zahar pudra. Apoi, cu o paleta, folosind miscari usoare de jos in sus, o amestecam cu branza, mandarinele si stafidele scurse foarte bine.
 
Punem compozitia peste piscoturi in forma de tort si dam la frigider cateva ore. Pentru ornat, eu am ales sa folosesc kiwi din belsug. Am curatat fructele si le-am taiat rondele.
Le-am asezat in cercuri, pornind de la margine spre centru. Apoi am pregatit si gelatina Tort Gelee (cu 250 ml apa si 2 linguri de zahar, cum scrie pe plic). Cu o lingura am turnat din gelatina usor racita peste fructele de kiwi – am folosit gelatina doar cat sa acopar fructele – le protejeaza de oxidare si da un aspect mai frumos tortului. Puteti sa nu folositi aceasta gelatina, cu conditia sa mancati tortul cat mai repede.
Pentru nota finala am facut floricele din plastelina de ciocolata – centrul rosu este gem de capsuni.