In fiecare zi din Decembrie,
Gatim cu Bloggerii culinari
<   Inapoi la interviu
Vasilopita (Prajitura de Anul Nou )

Vasilopita (Prajitura de Anul Nou )

Vasilopita este o prajitura traditonala greceasca de Anul Nou si este  asociata cu ziua Sfantului Vasile care este pe 01 Ianuarie. Potrivit traditiei grecesti Saântul Vasile ar trebui să viziteze copiii şi să dea cadouri la fiecare 1 ianuarie spre deosebire de alte tradiţii în cazul în care Sfântul Nicolae ajunge fie pe 6 decembrie (ziua Sfantului Nicolae) sau în Ajunul Crăciunului (24 decembrie).  In ziua de Anul Nou, Vasilopita se taie să binecuvânteze casa si sa aduca noroc pentru Anul Nou. Traditia spune ca trebuie sa se ascunda o moneda în aluat înainte de coacere. Cine găseşte moneda va fi persoana norocoasa a Anului.  Prima felie este pentru Hristos, apoi  pt. Fecioara Maria,  pt. Sf. Vasile, apoi pt.casa si apoi pentru fiecare membru al familiei, precum şi pentru orice vizitator prezent la ceremonie,in ordinea vârstei.

Ingrediente:

5 cani de faina, 2 cesti de zahar, 1 ceasca de lapte caldut, 200 gr.de unt nesarat, 1 lingurita de praf de copt, 2 lingurite de bicarbonat de sodiu, o bucata baton de vanilie, coaja de la o lamaie rasa,5 oua, 150 gr. migdale pisate, zahar pudra (optional) .

Mod de preparare:

Puneti zaharul, untul inmuiat in prealabil si galbenusurile de ouă într-un mixer si  bateti pentru aproximativ 15-30 minute. Dupa aceasta adaugati laptele caldut, bicarbonatul de sodiu, albusurile de ou (batut bine sub formă de spuma) iar in final faina amestecata cu praful de copt (se toarna in ploaie nu toata o data). Bateti bine pentru a amesteca faina sa nu faca  cocoloase. Puneti  amestecul intr-un vas termorezistent (preferabil rotund) si undeva la mijloc ascundeti o monedă invelita in folie de aluminiu. Decorati inprejur (daca va place) cu migdale iar la mijloc scrieti numarul anului care vine. Coaceti, in cuptorul preancalzit ,timp de aproximativ o oră sau până cand capata o culoare aurie frumoasa la suprafata (incercati cu un pai de lemn daca iese curat inseamna ca s-a facut aluatul). Ar fi bine sa nu deschideti cuptorul pana cand nu este gata.  Se scoate din cuptor si se lasă sa se raceasca.  Se presara cu zahar pudra (opţional) .


An Nou Fericit si Sarbatori Fericite! Kenourios Chronos!