Tiramisu (clasic)

Asa cum nu gresesti purtsnd o rochie simpls, dar elegants, tot astfel nu gresesti pregatind un desert clasic.

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa
Tiramisu (clasic)

Ingrediente

  • Pentru însiropat:
  • 500 ml apă,
  • 4 lingurițe cafea măcinată,
  • 1 lingură lichior Amaretto,
  • Pentru cremă:
  • 2 gălbenușuri,
  • 4 linguri zahăr,
  • 4 linguri apă,
  • 250 g cremă mascarpone,
  • 250 g frișcă lichidă,
  • 1 linguriță cafea solubilă,
  • În plus:
  • 400 g pișcoturi,
  • 1 linguriță cacao neagră (pentru pudrat),
  • 1 linguriță cafea solubilă (pentru pudrat)

Mod de preparare

Așa cum nu greșești purtând o rochie simplă, dar elegantă, tot astfel nu greșești pregătind un desert clasic, mult îndrăgit și care poate fi consumat în orice sezon, pentru o ocazie specială, alături de prieteni sau în familie.

Tiramisu se pregătește rapid și se consumă și mai rapid. Poate fi pregătit în multe variante – cu sau fără ouă, cu fructe, cu mirodenii, însă azi vă voi prezenta varianta clasică.

Pentru a consuma în siguranță gălbenușurile, le-am gătit cu sirop de zahăr, o să vă povestesc mai jos cum am făcut.

Cafeaua:

Se pun prepară cafeaua, se lasă la răcit, se strecoară și se adaugă lichior Amaretto.

Crema:

Se pun într-un ibric 4 linguri cu zahăr, se adaugă apă atât cât să acopere zahărul (aprox 4 linguri), se fierb pe foc mic până s-a topit zahărul și se obține un sirop. Apoi, într-un castron de sticlă, se amestecă un pic gălbenușurile, cu mixerul, apoi se adaugă siropul în fir subțire, pe marginea vasului, picurând încet și amestecând cu mixerul până ce gălbenușurile se albesc, astfel încât acestea să se “gătească” și astfel, să nu le consumăm crude.

Mai departe, se bate frișca lichidă, cu mixerul, până devine cremoasă, dar nu tare ca și consistență. Se adaugă și crema mascarpone, o linguriță de cafea solubilă ( e mai fină și mai intensă decât cafeaua măcinată), apoi se toarnă gălbenușurile bătute mai înainte și se amestecă bine toate.

Montare și decor:

Se însiropează delicat pișcoturile în cafeaua amestecată cu amaretto, în sensul că nu trebuie să le lăsați mult, ci doar să le scufundați și să le și scoateți pentru a nu se înmuia. De altfel, cafeaua e bine să fie rece, nu caldă, tot pentru a nu se înmuia de tot pișcoturile.

Într-o tavă (eu am folosit o tavă obișnuită, ca bază, pe care am așezat o formă extensibilă, astfel încât la final să pot scoate forma) se așază un strat de pișcoturi, un rând de cremă, alternând pișcoturile și crema, iar ultimul strat este bine să fie de cremă, pentru un aspect frumos. Se poate îmbrăca și pe laterale într-un strat subțire de cremă.

Se pudrează cu cacao și cafea solubilă.

Se dă la frigider până la servire. Apoi se scoate cu grijă forma extensibilă.

Poftă Bună!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornuri pufoase cu gem

Cornuri pufoase cu gem

Reteta de cornuri pufoase cu gem. Cornuri pufoase cu gem reteta simpla. Cornuri cu gem reteta. Reteta de cornuri pufoase....

Cornuri pufoase cu gem
Mancare de fasole boabe

Mancare de fasole boabe

Reteta de mancare de fasole boabe. Mancare de fasole boabe reteta de post. Retetea de iahnie de fasole boabe. Reteta simpla...

Mancare de fasole boabe
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise