In fiecare zi din Decembrie,
Gatim cu Bloggerii culinari
29
Decembrie
2011
Astazi ne pregatim pentru
Sarbatori impreuna cu
<   Inapoi la interviu
Sarmalute gemene in bostan

Sarmalute gemene in bostan

Sarmalute gemene in bostan picture 1
Sarmalute gemene in bostan picture 2
Ingrediente:
600 grame carne de porc putin grasa
o varza murata mare, cu foile subtiri
un dovleac placintar mare cat sa incapa totusi in cuptor (al meu a fost mai mic )
afumatura (aici intra ce vreti/aveti dintre : slanina, costita, bacon,...) fara numar
2-3 cepe
500 grame ciuperci
4 morcovi
5 rosii
3 linguri pasta de tomate
1-2 cani bors
1-2 pahare vin alb sec
2 maini de orez pentru sarmalutele cu carne
4 maini de orez pentru sarmalutele cu ciuperci
stafide cate vrem
o legatura de marar
o legatura de patrunjel
cateva crengute de cimbru
ulei
sare, piper
 
Buuun! Dupa ce am reusit sa adunam toate ingredientele pornim la treaba:

Tocam carnea. Tocam ceapa marunt si o punem la calit. Curatam morcovii, ii radem si ii punem peste ceapa.
Daca faceti si sarmalute cu ciuperci si stafide mai pregatiti o tigaie la fel, curatati si taiati ciupercile si adaugati-le la calit.
In prima tigaie adaugam carnea
 
Vom adauga in aceasta tigaie si apa si vom lasa ingredientele sa se faca aproximativ 30 de minute.

Intre timp tocam verdeata. Taiem un capac in dovleac si il curatam bine in interior, scobindu-l si pastrand o ceasca de miez parfumat pentru a-l adauga la carne.
 
Dupa ce carnea s-a inmuiat adaugam orezul si il lasam sa infloreasca un pic. Punem orezul si peste ciuperci, sa infloreasca si el de fericire ca le-a intalnit.
Cand orezul e pe jumatate facut oprim focul si amestecam umpluturile astfel:
-orezul cu ciuperci primeste stafidele, patrunjel, marar, cimbru, piper si sare
-carnea tocata primeste dovleacul facut pasta si cunoscutele deja patrunjel, marar, cimbru, sare si piper
Atentie, atentiune! La capitolul sare trebuie avuta mare grija pentru ca si varza murata contine sare! Asadar, tineti cont de cat de sarata e varza si reduceti sarea adaugata in umpluturi.
Pasul urmator : taiem rosiile si le punem si pe ele la calit .
Operam varza : desfacem cu grija fiecare frunza si ii scoatem nervura. Pentru ca in aceasta reteta totul este partial preparat, fierbem si varza cam 20-30 de minute. Apoi incepem sa impachetam sarmalutele. Rezultatul :
 
Varza ramasa se toaca. Apoi incepe faza de umplere a bostanului, dupa regula : varza tocata cu rosii, sarmalute, varza tocata cu rosii, afumatura, sarmalute...
 
Se capaceste cu crengute de cimbru si rosii proaspete. Se face un amestec din bors, vin si pasta de tomate si se toarna peste sarmale. Aveti grija cata zeama puneti, dovleacul lasa si el zeama si daca nu ii lasati putin loc va da pe afara. Eventual mai adaugati cand se coace, daca nu se mai vede deloc zeama.
Dovleacul meu a stat la cuptor vreo 2 ore la 210 grade. Daca era mai mare l-as fi tinut mai mult. Apasati din cand in cand coaja, sa fiti siguri ca nu s-a inmuiat prea tare.
Rezultatul:
Se servesc cu mamaliguta (a mea a inflorit de bucurie vazandu-si insotitoarele) si ardei iute, pentru cine vrea adaugam smantana si nu uitam de un zambet cald de dovleac:
 
Si inchei cu sectiunea (in dreapta ciuperci cu stafide, in stanga carnita) :

Concluzii si observatii:
-    gustul este foarte interesant, dulceag si parfumat (cele cu ciuperci imprumuta si mai mult aroma dovleacului)
-    varza nu se topeste in gura ca la sarmalele normale care se fierb ore in sir, pentru ca folosind bostanul in locul clasicei oale nu putem sa le fierbem asa de mult. Este ok, vreau doar sa stiti la ce sa va asteptati :)
-    cand vreti sa faceti aceasta reteta trebuie sa ii dedicati destul de mult timp (mie mi-au trebuit vreo 4 ore+timpul de fierbere)
-    nu puneti umplutura cruda de la sarmalele normale pentru a economisi timp, pentru ca nu se va face destul din cauza metodei de fierbere. Totul trebuie calit/fiert inainte.
Cred ca nu am uitat nimic :) Sper sa le incercati si sa va delectati si voi cu savoarea lor deosebita!