Retete traditionale din Romania

Cozonac
Dulciuri diverse

Cozonac

Mai intai pregatim maiaua.

Cozonac
Faguri
Prajituri

Faguri

Se amesteca toate ingredientele, apoi se pune cate putin in forma de copt incinsa.

Faguri
Inghetata cu caise si lamaie
Inghetate

Inghetata cu caise si lamaie

Se pune laptele dulce intr-o cratita, peste lapte se pun smantana si patru linguri de zahar.

Inghetata cu caise si lamaie
Rulada cu bureti (opintici)
Aluaturi si Foietaje

Rulada cu bureti (opintici)

Intr-un vas se pun untura, smantana, praful de copt, oul, sarea, faina de grau si se framanta aluatul.

Rulada cu bureti (opintici)
Piftie de peste
Mancaruri cu carne

Piftie de peste

Se pune la fiert tacamul de peste cu putina sare, se fierbe pana se desprinde carnea de pe oase.

Piftie de peste
Cheesecake cu fructe congelate
Dulciuri diverse

Cheesecake cu fructe congelate

Cheesecake, reteta cu fructe congelate. Cum faci acasa cheesecake cu fructe congelate.

Cheesecake cu fructe congelate
Dorada in vas de paine
Mancaruri cu carne

Dorada in vas de paine

Se pune pestele intr-o tava, cartofii curatati si taiati in doua, toate ingredientele si la final se adauga apa.

Dorada in vas de paine
Bulete din bureti (opintici)
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Bulete din bureti (opintici)

Se curata ceapa, usturoiul si dau prin robot alaturi de bureti.

Bulete din bureti (opintici)
Ciorba de primavara cu zarzavat
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Ciorba de primavara cu zarzavat

Se curata si se spala ardeiul, ceapa, morcovii, cartofii si radacinile.

Ciorba de primavara cu zarzavat
Ciorba de fasole galbena
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Ciorba de fasole galbena

Pentru ca este sezonul legumelor proaspete de tot felul, am ales sa pregatesc o ciorba de fasole galbena, cu dovlecel.

Ciorba de fasole galbena
Ciorba de miel acrita cu corcoduse
Mancaruri cu carne

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse
Pasca fara aluat
Prajituri

Pasca fara aluat

Intr-un vas se pun ouale, zaharul, sarea, esenta si se mixeaza pana devine spuma.

Pasca fara aluat
Supa de galuste cu ciuperci
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Supa de galuste cu ciuperci

Se curata ceapa, se toaca si se pune la prajit in putin ulei de masline.

Supa de galuste cu ciuperci
Stufat de rata
Mancaruri cu carne

Stufat de rata

Se pune intr-un vas vinul, ceapa si usturoiul tocat, bulionul de gogosari, sarea, piperul, condimentele.

Stufat de rata
Cozonac cu aluat foietaj
Aluaturi si Foietaje

Cozonac cu aluat foietaj

Mod de preparare pentru aluat: intr-un vas se pune faina de grau si oul.

Cozonac cu aluat foietaj
Cozonaci din carne de porc
Aperitive cu oua

Cozonaci din carne de porc

Se portioneaza carnea de porc si se pune la foc cu apa si putina sare.

Cozonaci din carne de porc
Friptura de ied
Mancaruri cu carne

Friptura de ied

Intr-un vas se pun vinul alb, mustarul, sarea, tarhonul, cimbru, chili, piperul boabe, bulionul de gogosari.

Friptura de ied
Cozonac
Aluaturi si Foietaje

Cozonac

Se oparesc 2 pumni de faina cu o cana de lapte, se bat ouale cu mixerul impreuna cu zaharul.

Cozonac
Trandafiri din uscatele
Aluaturi si Foietaje

Trandafiri din uscatele

Untul se freaca cu faina intre palme sa se disperseze bine, fara sa ramana bucatele mici de unt.

Trandafiri din uscatele
Rulada cu ciocolata si capsuni
Prajituri

Rulada cu ciocolata si capsuni

Blatul: Separati ouale, mixati galbenusurile cu zaharul pana se albesc.

Rulada cu ciocolata si capsuni
Tort cu morcovi si nuca
Torturi

Tort cu morcovi si nuca

Blatul: Intr-un bol mixati albusurile cu sarea.

Tort cu morcovi si nuca
Rulouri cu spanac si branza
Aperitive cu oua

Rulouri cu spanac si branza

Aluatul: Laptele il incalziti putin, untul il topiti.

Rulouri cu spanac si branza
Ciorba de miel
Mancaruri cu carne

Ciorba de miel

Bucatile de carne le taiem potrivit de mari si le spalam.

Ciorba de miel
Salata cu dovlecei la gratar si ton
Salate

Salata cu dovlecei la gratar si ton

Spalam dovlecelul, indepartam capetele, apoi il taiem rondele.

Salata cu dovlecei la gratar si ton
Carnati din carne de porc si vitel
Aperitive cu carne

Carnati din carne de porc si vitel

Carnea si grasimea se taie in bucati mari si se dau prin masina de tocat carne.

Carnati din carne de porc si vitel
Salata de boeuf
Aperitive cu oua

Salata de boeuf

Se taie cubulete muraturile si se pun intr-o sita la scurs.

Salata de boeuf
Colac cu unt si magiun
Aluaturi si Foietaje

Colac cu unt si magiun

Se pune faina de grau intr-un vas.

Colac cu unt si magiun
Afumaturi pentru Craciun
Mancaruri cu carne

Afumaturi pentru Craciun

Imi plac obiceiurile stramosesti si imi place sa le pastrez cu sfintenie si sa le duc mai departe.

Afumaturi pentru Craciun
Crap la cuptor cu dulceata de ardei iuti
Mancaruri cu peste

Crap la cuptor cu dulceata de ardei iuti

Se curata pestele, se portioneaza, se presara cu sare si se pune in tava.

Crap la cuptor cu dulceata de ardei iuti
Tort diplomat
Prajituri

Tort diplomat

Se pune gelatina in putina apa calduta, se amesteca cu o lingurita si se lasa sa se inmoaie.

Tort diplomat
Carnati de casa
Mancaruri cu carne

Carnati de casa

Se toaca carnea, slanina, usturoiul.

Carnati de casa
Cartofi boieresti cu sunculita afumata
Mancaruri cu carne

Cartofi boieresti cu sunculita afumata

Se curata, se spala si se taie cartofii cubulete.

Cartofi boieresti cu sunculita afumata
Salam de biscuiti
Dulciuri diverse

Salam de biscuiti

Un desert clasic ce poate fi adaptat dupa preferinte si poate fi pregatit de fiecare data in alta combinatie.

Salam de biscuiti
Saleuri de casa (reteta II)
Aperitive cu brinza

Saleuri de casa (reteta II)

Intr-un vas adanc se amestecă 250 g faina cu apa si sarea.

Saleuri de casa (reteta II)
Toba
Aperitive cu carne

Toba

Se parlesc rasolul si capatana de porc, apoi se curata si se spala.

Toba
Gulas de vita
Mancaruri cu carne

Gulas de vita

Punem pulpa de vita, taiata cubulete mari, la fiert in oala minune pt 2 ore fara sare.

Gulas de vita
Tarta Floarea Soarelui cu fructe de sezon
Prajituri

Tarta Floarea Soarelui cu fructe de sezon

Intr-un bol mixam cele 4 oua impreuna cu zaharul pana capata consistenta unei creme.

Tarta Floarea Soarelui cu fructe de sezon
Pandispan cu visine
Prajituri

Pandispan cu visine

Se separa ouale.

Pandispan cu visine
Saramura de peste
Mancaruri cu carne

Saramura de peste

Se eviscereaza pestele, se indeparteaza capetele, se spala si se taie fileuri.

Saramura de peste
Ardei umpluti
Mancaruri cu carne

Ardei umpluti

Se toaca carnea, se amesteca cu ceapa tocata marunt, se adauga orezul, verdeata, mirodeniile.

Ardei umpluti
Friptura de vita la cuptor
Mancaruri cu carne

Friptura de vita la cuptor

Scoatem carnea de vita pe care am tinut-o in frigider o ora, ungem carnea pe toate partile cu ulei sare.

Friptura de vita la cuptor
Ciorba de dovlecei si bacon dreasa cu iaurt si ou
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Ciorba de dovlecei si bacon dreasa cu iaurt si ou

Se curata ceapa si se pune la calit in uleiul de masline alaturi de baconul taiat marunt.

Ciorba de dovlecei si bacon dreasa cu iaurt si ou
Vinete la cuptor
Mancaruri cu carne

Vinete la cuptor

Se taie felii, vinetele, patlagelele rosii, patlagelele verzi si gogosarii.

Vinete la cuptor
Choux a la framboise
Prajituri

Choux a la framboise

Choux: Se pun la fiert apa cu untul si un praf de sare.

Choux a la framboise
Mancarica de vara cu dovlecei, pastai, rosii  si piept de pui
Mancaruri cu carne

Mancarica de vara cu dovlecei, pastai, rosii si piept de pui

Se spala, se rup capetele si atele pastailor.

Mancarica de vara cu dovlecei, pastai, rosii si piept de pui
Tocana de galbiori
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Tocana de galbiori

Se curata ceapa, se toaca si se pune la prajit cu putin ulei.

Tocana de galbiori
Paine coapta pe frunze de varza
Aluaturi si Foietaje

Paine coapta pe frunze de varza

1. MAIAUA: intr-un vas se freaca drojdia cu putin zahar si aproximativ 50 ml-100 ml apa.

Paine coapta pe frunze de varza
Piftie de peste
Mancaruri cu peste

Piftie de peste

1. Pestele curatat si spalat bine se pune la fiert in aproximativ 3 litri de apa.

Piftie de peste
Porumb copt
Retete de post

Porumb copt

Se incinge bine plita, pe foc mediu, la aragaz.

Porumb copt
Mistreti surpriza (carnaciori inveliti in aluat)
Aperitive cu carne

Mistreti surpriza (carnaciori inveliti in aluat)

Pentru inceput facem aluatul, amestecand toate ingredientele enumerate.

Mistreti surpriza (carnaciori inveliti in aluat)
Sarmale, ardei, dovlecei, rosii si ceapa umpluta
Mancaruri cu carne

Sarmale, ardei, dovlecei, rosii si ceapa umpluta

Se ia 1 kg de carne tocata ( 500 gr carne macra tocata de vita si 500 gr carne de porc).

Sarmale, ardei, dovlecei, rosii si ceapa umpluta
Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Crema de lamaie: Intr-un vas de inox spargeti ouale.

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Incingi o tigaie neaderenta, adaugi uleiul de masline si ceapa taiata cubulete peste care presari putina sare.

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella
Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi